Calitatea somnului nostru depinde in mare masura de salteaua si de perna pe care dormim.

Pentru a scapa de dureri de spate, unii medici recomanda sa dormi pe o scandura acoperita cu o patura, dar oare cat de confortabil poate fi acest somn? Respectand aceasta indicatie, toata noaptea coloana vertebrala este arcuita intr-o pozitie care dauneaza articulatiilor si suprasolicita muschii si ligamentele, generand disconfort si dureri. Alegerea gresita a saltelei provoaca sau accentueaza unele boli cronice: dureri lombare, sciatica, artrita, tulburari circulatorii, insomnie, alergii, astm etc.

O simpla cautare pe internet ofera foarte multe optiuni privind materiale, tipuri si calitati ale saltelelor. Insa, trebuie sa fiti constienti ca vanzarile depind in mare masura de reclama. Acesta este motivul pentru care veti auzi foarte des expresii si cuvinte care „ne prind”: „medicala”, „ortopedica”, „anatomica” etc.

Saltea ortopedica inseamna „pentru tratamentul oricarei deformari a corpului si compensarea lor” (gr Ortos - drept, corect si Pedia - educatie). Anatomica = „respecta contururile corpului.” In realitate, saltelele nu fac nici una, nici alta. Exista pur si simplu saltele confortabile. Restul este marketing.

Permiteti-mi sa va explic. Corpul fiecaruia dintre noi este unic. Prin urmare, perceptia confortului este strict individuala. Salteaua confortabila pentru un barbat corpolent nu se potriveste unei domnisoare si vice-versa. Pentru a avea un efect ortopedic, ar trebui sa se utilizeze o abordare sistematica si sa se ia in considerare toate elementele: corp + saltea + baza. Tineti minte: salteaua nu poate fi in general ortopedica, aceasta poate fi ortopedica doar pentru dumneavoastra.

Functiile principale ale saltelei sunt doua:

  1. Suportul corpului - este abilitatea saltelei de a rezista la greutate si de a pastra spatele drept in timp ce dormiti. Functia de sprijin este realizata de nucleul saltelei: arcuri sau latex, spuma etc.
  2. Confort - este abilitatea saltelei de a se potrivi cu forma corpului si de a reduce presiunea asupra punctelor de sprijin, pentru a nu schimba prea des pozitia in timpul somnului. Straturile de umplutura sunt cele ce ofera confortul.

Ce sa alegem?

Saltea
Daca v-ati decis sa va cumparati o saltea noua, indicatiile de mai jos va vor ajuta sa faceti o alegere corecta:

  1. Gradul de fermitate a saltelei: pentru persoanele cu varsta pana in 40 de ani, recomand o saltea tare; pentru 40-60 de ani, o saltea medie si peste 60 de ani, una moale (producatorul specifica aceste caracteristici in descrierea saltelei).
  2. Daca alegeti o saltea cu arcuri, conteaza numarul de arcuri/cm2. La saltelele tari este de 260 arcuri/cm2. Cu cat densitatea acestora este mai mare, cu atat este mai dura, nu se deformeaza si isi pastreaza calitatile in timp. De asemenea, este si mai elastica.
  3. Distanta ideala intre lamelele patului pe care este pozitionata salteaua este de 3-4 cm, latimea lamelelor 8-12 mm.

Alegerea tipului de saltea este un parametru strict individual; pana nu va culcati pe ea nu puteti sti daca se potriveste corpului dumneavoastra. Din aceasta cauza, nu va recomand sa o cumparati de pe internet, fara sa o testati in prealabil. Incercati cel putin trei tipuri de saltele; stati intins 3-5 minute, in pozitia in care dormiti de obicei. Cumparati-o pe cea care este un pic mai tare decat v-a placut la testare. Este varianta ideala.

Perna

Principalul rol al pernei este sa asigure suportul capului si gatului fata de trunchi. Fiecare dintre noi are o conformatie individuala, iar acesta este motivul pentru care ne simtim confortabil cu perne de diverse dimensiuni sau chiar fara ele. Alegeti-va perna pe care dormiti bine.

Pozitia in somn

Nu exista o pozitie ideala de dormit. Toate studiile efectuate si publicate de diversi cercetatori sunt bazate pe valori medii. Este la fel ca si tensiunea arteriala: se considera normala valoarea de 120/80 mm Hg, dar nu este valabil pentru toti. Dormiti cum va este comod.
Somn usor!