„Doar imi stiu diagnosticul. Am hernie de disc, lombosciatica, epicondilita, cervicobrahialgie etc. Programati-ma direct la tratament.”

Diagnosticele sunt consecinte. Vreau sa inteleg de ce s-a ajuns la aceasta patologie organica. De ce hernia de disc este acolo si nu in alta parte? Poate mai exista modificari patologice care sunt momentan subclinice si pacientul nu-si da seama de ele? Incerc sa reconstitui tabloul si istoricul dezvoltarii patologice a organismului. Doar daca reusesc sa-mi fac o idee, discutam despre tratament. Pentru ca va fi mai bine dupa, va exista un rezultat. Doar atunci pot decide: este operatia o solutie sau nu? Va ameliora tabloul clinic si implicit starea pacientului?

Majoritatea patologiilor se manifesta prin durere. Ea este factorul care face persoana sa apeleze la tratament. Insa simptomele difera de la o persoana la alta. Pe unii ii doare cand stau culcati, la altii se amelioreaza in sezut, cand se misca sau se opresc. Investigatiile imagistice doar certifica gradul disfunctiei locale (fractura, hernie de disc, inflamatie). Daca excludem varianta unui traumatism direct, aceste constatari nu sunt foarte relevante pentru evolutia clinica a pacientului. Hernia de disc nu se manifesta identic, indiferent ca statistic majoritatea sunt localizate in acelasi segment vertebral. De aici apare intrebarea: de ce unii sunt bine iar altii nu?

Unul din cazurile care s-a prezentat de curand in clinica:

Doamna cu varsta de 41 ani. In istoric, un episod manifestat prin durere lombara in noiembrie 2015, ameliorat la antiinflamatoare, in octombrie 2016. Dupa un efort, a reaparut durerea lombara centrala, „ca un cutit”, ameliorata dupa doua saptamani la tratament antiinflamator. In momentul consultatiei, dumneaei prezenta doar un discomfort local, fara alte simptome.

Examenul neurologic fara modificari majore (doar reflexele achiliene diminuate), fara deficite de forta sau alte manifestari patologice.

Examenul imagistic a identificat modificari patologice semnificative, pe care insa organismul acesteia le compenseaza foarte bine.

Daca m-as orienta doar dupa imagistica, trebuie operata de urgenta. Starea clinica neaga acest lucru.

De multe ori, pacientii ne suna pentru a cere o parere: putem sau nu sa-i ajutam? In situatii dificile, pentru a evita deplasarile inutile sau potential daunatoare pentru pacient, se poate discuta telefonic in prealabil. Numarul meu de telefon este oricand disponibil, in cazul solicitarii, la personalul de la receptie.

Din discutii ne orientam asupra cazului, dar numai un consult poate da certitudine. Nu putem trata pe cineva online sau prin telemedicina pentru ca dureri, parestezii sau deficite motorii pot fi cauzate de o multitudine de factori.

Am ajutat multi pacienti. Cu diverse patologii: hernii de disc care aveau indicatie de operatie, patologii ale tendoanelor care generau dureri timp de ani de zile, cefalee sau dureri inghinale, frica de avion si instabilitate emotionala dupa decese sau divorturi. Multi.

Am avut si insuccese. Organismul uman este complex. Nu intotdeauna reusim sa-l stabilizam. Este o munca asidua de ambele parti: noi si pacientul. Ambii suntem importanti.

Depinde si de scopul fiecaruia. Nu luam noi decizii pentru pacient. Vrea doar „sa-si rezolve problema” local? Ok, trece durerea, se restabilesc functiile normale ale organismului si ne despartim. Cei care vor sa mearga mai departe, ii ajutam, identificam dezechilibrele, optimizam organismul, ca pe un intreg, sa ruleze la capacitate maxima. In acest caz, lucrurile sunt de lunga durata, ne revedem mai rar. Il ajutam pe pacient sa identifice si sa formuleze ce nu-i „place”, ce nu poate controla, momentele cand organismul ii face „farse”: in fata unui public, la serviciu, acasa, la examen etc. Avem pacienti care vin pentru corectie emotionala, optimizarea performantelor in sport, depasirea barierelor personale, fiecare cu obiectivul sau.

Voi decideti. Insa cea mai lunga calatorie incepe cu primul pas. Consultatia.