Cand pacientii ajung la noi, ei stiu ce ii doare si unde se simte durerea. Insa, de foarte multe ori, cauza durerii se afla in alta parte a corpului decat cea indicata de ei. De aceea, la consultatie este important pentru noi sa avem vizibilitate asupra intregului corp, pentru a pune un diagnostic corect, dar si pentru a recomanda tratamentul adecvat.

De exemplu, durerea lombara poate fi cauzata de afectiuni ale coloanei vertebrale lombare, compresie a nervilor sau disfunctii ale ligamentelor. O alta varianta, insa, este afectarea rinichilor, hernia de disc cervicala sau patologii ale genunchiului. Durerile sunt expresia unor afectiuni localizate in cu totul alte regiuni ale corpului.

Impotenta functionala a umarului poate avea cauza locala (umar) sau la distanta: mana, cot, coloana cervicala, slabiciunea muschilor abdomenului sau disfunctii ale stomacului, ficatului sau inimii.

Sau o alta varianta: simptome de raceala - nas infundat, cearcane, rinoree (muci) care apar frecvent si nu trec usor pot fi simptome ale disfunctiei valvei iLeo-cecale, adica o problema viscerala care in doar 60% din cazuri se manifesta si prin probleme digestive (constipatie, diaree, balonari). Aceasta patologie genereaza in timp alte modificari. Pacientul se poate prezenta la noi cu dureri la nivel cervical inferior, dar cauza nu este gatul.

Simptomele relatate de pacient sunt subiective. In cadrul consultatiei pentru diagnostic si pe parcursul tratamentului, noi utilizam testarea musculara ca metoda de cuantificare a patologiilor manifestate clinic sau celor care sunt subclinice.

Ca exemplu: majoritatea durerilor la nivelul umarului sunt cauzate de patologii a doua ligamente. Dupa corectia lor, testam atat miscarile active ale pacientului (ridicarea mainii in pozitia care provoca durere), cat si active (testam muschii asociati acestora sub presiune).

Dar sunt situatii cand umarul compenseaza (adica ajuta) genunchiul afectat. Pentru a confirma supozitia noastra, trebuie sa vedem persoana dezbracata si sa avem acces la tot corpul.

80% din pacientii nostri vin dupa multiple tratamente, atat fiziokinetoterapeutice, cat si medicamentoase (prescrise de colegi de diverse specializari: reumatologie, gastroenterologie, endocrinologie etc.), pentru ca acestea nu au avut rezultatul asteptat. Viziunea globala asupra pacientului, cunoasterea interactiunilor organismului uman si combinatia multiplelor metode de tratament (P-DTR, terapie manuala, osteopatie viscerala si craniosacrala, acupunctura, homeopatie) ne permit sa obtinem rezultate pozitive in majoritatea acestor situatii.